PANDAN LAYER CAKE
resepi: umieaisyah @shima uk fotopages
sponge cake:
5 bj telur (B) atau 4 bj (A)
250 gm tepung sponge mix - i guna sponge mix ready made so ikut arahan pada paket,
1 sdb ovallet
60 ml minyak
lapisan pandan:
400 ml santan +550ml air
5 helai pandan
1 s/b serbuk agar-agar
9 s/b tepung hoen kwe -
180ggula
1 s/k garam
CARA:
1. Panaskan oven 180 celcius.
2. Pukul sponge mix ,telur dan ovelate pd kelajuan tinggi hingga gebu dan pekat.
3. Tambah air dan pes pandan dan pukul lagi.
4. tambah minyak dan pukul pada kelajuan rendah sahaja.
5. Bakar selama 40 minit secara water bath 160`dgree fan mode
6. Lepas siap dibakar..segera terbalikkan kek ke atas jaring selama 5 minit.
7. Keluarkan dari acuan dan sejukkan. potong kpd 4 lapis (kalau ikut resepi asal)
tuk lapisan pandan: blend santan + daun pandan & tapis ke dalam periuk..satukan semua bhn..gaul sebati & masak atas api sederhana sampai pekat likat.. kemudian lapiskan setiap sponge cake dgn lapisan pandan sampai abes 4 layer..lkite buat dua lapis jer senang cite hehehehhe..lepas tu buboh kat chiller untok beri sejok kek sponge ni.
No comments:
Post a Comment