Tuesday, August 4, 2009

mee bandong

bawang merah - 6 ulas
bawang putih - 3 ulas
halia - 1 inci
cili kering di blend - 3 tbspn
tomato puree - 3 tbspn
5 biji kentang di potong wedges
daging & daging ayam (dipotong)
udang segar
sedikit kicap

air secukupnya..
sedikit tepong jagong ( utk memekat kan kuah)
sedikit taugeh, sayur sawi & tomato fresh..
garam & gula secukup rasa
mee kuning atau spaghetti.

caranya :-

bawang merah, putih & halia di tumbuk, kemudian tumiskan diminyak

panas, bila dah kekuningan masukkan cili blend, kemudian tomato puree.

bila dah naik minyak...masukkan ayam & daging, bila dah nampak nak

kering boleh lah dimasukkan air lebih kurang 4 - 5 cawan. biarkan ia

mengelegak seketika...

barulah di masukkan udang, kentang dan kicap

biarkan ia mengelegak lagi..masukkan garam & sedikit gula...kemudian

masukan bancuhan tepong jagong mengikut kepekatan yg disukai..

bolehlah dimasukkan ....mee...tomato..sayur sawi..taugeh...dan akhir

sekali pecahkan telur diatas mee tadi....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua