assalammualaikum selamat
berjumpa lagi pada kawan2 yg di sayangi selalu,
terima kasih singgah ke blog yg tak seberapa ini . saja nak share recepi dan share pengalaman ke tempat2 yg di kunjongi kami sekeluarga.jom kali ni nak share recepi biskut bepang kekacang dgn you all :)
terima kasih singgah ke blog yg tak seberapa ini . saja nak share recepi dan share pengalaman ke tempat2 yg di kunjongi kami sekeluarga.jom kali ni nak share recepi biskut bepang kekacang dgn you all :)
biskut ni dulu selalu org buat dgn kacang tanah dan bijan saja sekarang org sekarang tak berapa gemar dgn kueh tu sekarang di commercialkan kueh ni dgn menukarkan kekacangnya ke kacang kegemaran mereke
kelmarin cuba google kat blogger2 yg selalu di google terjumpa satu artical pasal buat kueh bepang tu soooo apa lagi kite try lah banyak yg blogger2 yg mengunakan gula jer untok kueh ni tapi yg satu ni lain cikit dia guna tepong florenta jadi kite try lah google kat mana tepong ni di jual sebaik jumpa kat kedai bakery di sebelah giant kedai hak milik melayu ...syukrannn kite kata heheheheh
nut brittle / bepang kekacang
rujukkan dari blog masam manis
bahan2nya
200 gm tepung golden Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
50 gm gajus (di belah dua)*optional ..kite beli jer yg dah masak
10 gm bijan hitam
10 gm bijam putih
cara2nya
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna..kite boh dlm plastik lepas tu goncang heheheheh
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.
setakat ini kite dah buat dua bungkus tepong florenta tu satu yg biasa dan satu dgn trademark golden dua2 sedap ..boleh lah buat kudapan petang dan masa senang tapi jgn makan banyak2 tau boleh kene kencing manis ye!!!! tapi kite buat nipis2 sikit jadi tak lah terasa manisnya ... boleh dapat banyak kepingggg heheheh kalau dah penat makan jual jer kat jiran2 kasi preeee
ok lah setakat ini jer cerita ku buat semua..chaooo!!
No comments:
Post a Comment