Friday, August 6, 2010

cupcake

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

    1. BAHAN-BAHANNYA :-)
    250 g mentega
    3 biji telur gred A
    1 1/2 cawan tepung naik sendiri (self-raising flour)
    3/4 cawan gula halus
    1/2 cawan susu segar (mat guna susu cair)
    1/2 camca besar esen vanilla
    Kepingan badam*
    Strawberry jem*(*optional)

    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Panaskan oven pada suhu 180C. Atur paper cup dalam tin muffin atau gunakan muffin cup jenis keras. Putar mentega dengan gula hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.
    2. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan susu, hingga habis. Masukkan esen vanilla dan kacau rata. Sudukan 3/4 penuh dalam paper cup atau muffin cup tadi. Tabur badam dan bakar 25 minit atau hingga kuning keemasan.
    3. UNTUK STRAWBERRY MUFFIN :- Sudukan 1/2 camca teh strawberry jem (kalau dapat jem yang kurang gula), taburkan badan keping dan bakar hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang...

    fruit chocolate

    cooking chocolate ,cocoa butter,fruits,container

    bingka roti

    BAHAN-BAHANNYA :-)
    3 biji telur gred A
    150 g gula kastor
    100 g mentega, dicairkan
    1/2 camca teh garam
    300 g roti putih, didadu
    200 g tepung gandum
    1 liter santan (atau 500 ml santan + 500 ml susu cair)
    200 g jangung krim dalam tin

    CARA MEMBUATNYA :-)
    1. Dalam satu bekas, satukan telur dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan dan kacau hingga semua sebati.
    2. Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.
    3. Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong..

    jeruk mangga dan kedondong

    . Mula-mula, cuci bersih buah-buahan yang nak dijeruk tu (tak kiralah buah apapun yang sesuai..). Kemudian, belah ikut suka, nak buang biji ke tak buangpun ikut suka. Rendam dalam air garam semalaman (air jgn letak banyak, sekadar tenggelam buah cukuplah). Sukatan garam terpulang, tapi lebihkan pun takpe sebab nanti nak buang airnya. Keesokannya buang air garam, bilas buah dan toskan. Masukkan buah dalam bekas yang berpenutup. Masak air gula, sukatan gula juga ikut citarasa masing2. Tuang air gula dalam bekas yg berisi buah tadi. Simpan semalaman, esoknya dah boleh makan.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    terima kasih atas kunjungan semua