Thursday, June 30, 2011

kek sarang semut aka kek nomanis



110 gram gula pasir


120 ml air

30 gram mentega

3 biji telur gred "A"

80 gram susu pekat manis

90 gram tepung gandum*

1 1/4 camca teh soda bikarbonat*(*gaul rata dan ayak)

1/2 camca teh baking powder * (gaul rata dan ayak)



CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 x7 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak (i guna fan oven, so suhu oven dikurangkan jd 150C).

2. Masak gula pasir hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana. Perlahan2 tuangkan air tadi..berhati2 sebab gula akan memercik. Kacau rata dan masukkan mentega, biar mentega larut. Sejukkan.

3. Putar telur hingga berbuih. masukkan susu pekat manis dan putar hingga sebati.

4. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit.

5. Putar rata, tuang gula hangus tadi dam gaul rata. Perap adunan tadi 2-3 jam..

6. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Uji kek dengan mencucuk lidi sate, bila keluar bersih, tanda kek telah masak. Keluar dan dari acuan dan biar sejuk sebelum dipotong

vanila cupcake

brownies cupcakes

BAHAN BROWNIES :-) 




250 g mentega

1 cawan serbuk koko

1/2 cawan susu cair

1 1/2 cawan gula halus

3 biji telur gred B

1 1/2 cawan tepung gandum*

1 camca teh baking powder*

1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)

1 camca teh esen vanilla


2.UNTUK BROWNIES :- Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata . Tuang kedalam cupcakes tabur kepingan badan di atas, bakar 25 - 30 minit 160deg atau hingga brownies masak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua