assalammualaikum menu tengahari, kali ni kite guna recepi CMG plak .. mamasya dan che mat gebu dua2 mahir memasak kite yg tak mahir kene lah guna cara mereke masak untok santapan harian
BAHAN-BAHANNYA :
rujukkan dari blog che mat gebu
rujukkan dari blog che mat gebu
1 ekor ayam, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
4 biji kentang, kupas belah 4 setiap 1 dan direndam.. yg ni kite tak taruk pun
5 batang serai, dititik
2 keping asam gelugor
1200 ml santan cair
500 ml pati santan
1 kiub ayam (optional)
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2/3 cawan cili padi kampung hijau
sehelai daun kunyit
sehelai daun kunyit
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan ayam ke dalam peruk bersama bahan kisar halus dan serai titik. Kacau rata dan masak hingga aya kecut. Tuang santan cair, kacau dan biar mendidih, Masukkan kentang dan kiub ayam (jika guna), masak dengan api sederhana hingga kentang empuk.
- Tambah asam gelugor dan pati santan, kacau rata. Perasakan dengan garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak lagi hingga ayam masak sempurna. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain.
No comments:
Post a Comment