Thursday, June 9, 2011

cream puff

CREAM PUFF
(Sumber : Sweetlilly Kitchen)
Bahan utk kulit
70 gm marjerin
140 gm tepung gandum red ross (kita guna gandum biasa aje cap sauh)
4 biji telur
200 ml air
1/4 sudu garam
1 sudu teh perisa vanilla

Caranya:
1. Masak air dgn garam, bila dah menggelegak, masukkan marjerin.
2. Bila marjerin cair, masukkan tepung gandum, kacau hingga sebati . Tutup api.
3. Kacau lagi adunan tadi hingga jadi doh seketul. Sejukkan.
4. Bila betul2 sejuk, masukkan ke dalam mesin adunan, campurkan vanilla dan telur. Putar hingga kembang.
5. Bila sudah kembang dan sebati masukkan dalam piping beg, kalau hendak senang bulatkan dgn sudu pun boleh.
6. Panaskan oven 180C dan bakar selama 15- 20 min atau hingga masak kembang.
7. Sebelum bakar kak rus spray dulu air di permukaan cream puff tu.
8. Bila dah masak, angkat dan belah. (Bubuh inti)

kole-kole

kueh kole2
resepi dari Sazlyna Ramly

Bahan-bahan :
500 gm tepung kacang hijau
30 gm gula melaka (dimasak dengan 1 cawan air ditapis dan disejukkan)
450 gm gula pasir
1 kampit santan (fresh coconut) dijadikan tahi minyak
1 kampit santan (fresh coconut) dijadikan 1800 ml untuk dijadikan santan cair
3 sudu makan color brown (sarsapella liquid) garam secukup rasa
1 biji telur
Peraturannya :
1. Campur semua bahan kecuali tahi minyak.
2. Jadikan satu adunan ini didalam kuali kacau rata hingga sebati dan
pekat.
3. Masak diapi yang sederhana, senantiasa dikacau supaya tidak bergentel, terus kacau hingga adunan menjadi kilat dan berminyak, Adunan ini dikacau selama 30 hingga 40 minyak hingga adunan tanak.
4. Bila sudah kelihatan berminyak masukkan didalam loyang ratakan dan taburkan tahi minyak. Sejukan dan boleh dipotong mengikut cita rasa.

sambal belacan nenas

5 biji cili merah
1/2 keping belacan bakar
nenas secukopnya sedikit gula dan garam

cara membuatnya
cili ditumbuk bersama belacan  sehingga lumat.setelah itu masukkan nenas sedikit di lecek-lecekkan .kemudian tambahkan garam dan gula secukupnya sambil di gaul sama rata.


kalau untok mangga
mangga harus di hiris2kan caranya serupa dgn cara2 membuat sambal belacan nenas.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua