NASI TOMATO versi lily
BHN:
7 cawan beras basmathi-dicuci,direndam 20 min dan toskan
8 sudu mkn minyak sapi
daun pandan secukupnya-dsimpul/dipotong 4inci
1 sudu mkn lada hitam biji
1-2 biji bawang besar-dimayang halus
1/2 labu bawang putih
2 urat jari halia muda
rempah tumis
1 cawan susu cair
2 tin sup tomato
secekak kecil daun pudina
air panas secukopnya
garam
serbuk perasa(jika suka)
1-2 biji tomato yg masak ranum-dihiris kasar
1 kotak kecil kismis hitam
CARA:
panaskan minyak sapi
masukkan lada hitam,bawang besar,bawang putih,halia muda,rempah tumis dan daun pandan.-tumis hgga wangi
masukkan beras basmathi yg tlah dtos dan goreng beras seketika
kemudian,masukkan sume bhn lain dan kacau sebati dan tanak spt biasa.kacau dgn senduk pengacau nasi(ala2 cam giant garpu)utk elakkan nasi patah2...
tips dari lily:
1 cwn beras=1.5 cwn cecair(susu cair,sup tomato dan air panas)
February 7 ·LikeUnlike ·
Monday, April 11, 2011
sotong
sotong goreng kunyit
BHN:
1 kg sotong(ade telo sotong lg sedap)-bersihkan dan tos
~~kemudian gaul garam kunyit-ketepikan
daun bawang -asingkan bahagian bawah n daun
cili padi hijau-dketuk
1 biji bawang besar-dhiris
1 sudu kecil gula
1 sdu besar serbuk pati ayam(agak2 je)
sedikit air panas
CARA:
goreng sotong td dgn api besar
kemudian,masukkan daun bawang bahagian bawah dan cili padi
kemudian,masukkan sume bhn lain dan gaul cepat
angkat dan sedia dhidang
x perlu garam sbb serbuk pati ayam dh masin...
BHN:
1 kg sotong(ade telo sotong lg sedap)-bersihkan dan tos
~~kemudian gaul garam kunyit-ketepikan
daun bawang -asingkan bahagian bawah n daun
cili padi hijau-dketuk
1 biji bawang besar-dhiris
1 sudu kecil gula
1 sdu besar serbuk pati ayam(agak2 je)
sedikit air panas
CARA:
goreng sotong td dgn api besar
kemudian,masukkan daun bawang bahagian bawah dan cili padi
kemudian,masukkan sume bhn lain dan gaul cepat
angkat dan sedia dhidang
x perlu garam sbb serbuk pati ayam dh masin...
Subscribe to:
Posts (Atom)