Monday, January 25, 2010

cream puff

Bahan-bahan
Bahan-Bahan: 250gm air 100gm margerin 200gm tepung gandum 6 biji telur 1/2 sudu teh esen vanila. Untuk Cream Durian: 2 biji durian ( ambil isi nya) 1 kotak kecil whipped cream

Cara-cara Masukkan marjerin + air + esen vanila hingga mendidih sebentar di atas api, kemudian tuangkan tepung gandum dan kacau hingga ia sebati. Lalu angkat. Dengan menggunakan mixer, putar adunan hingga sejuk baru masukkan telur satu persatu hingga pes menjadi pekat. Gunakan nozzel untuk membentuk puff.Bakar selama 15-20 minit pada suhu 200 .. Untuk membuat Cream Durian: Dengan menggunakan mesin Kisar , kisar isi durian (Jangan terlalu halus) Pukul whipped cream sampai kembang, lalu masukkan isi durian yang terlah dikisar dan kacau hingga ia sebati. Lalu masukkan cream durian tadi didalam puff(Belahkan puff untuk masukkan cream durian)

ikan terobok bakar



ikan goreng bertepong



opor nangka




OPOR DAGING

Bahan
1 kg daging [hirskan nipis dan bersihkan]
1 biji kelapa [4 cawan santan]
2 s/b kerisik
1 s/b gula perang atau gula merah lembut [soft brown sugar]
3 s/b rempah kari daging *
1 s/k jintan manis ] gaulkan *
1 s/k jintan putih ] *
3 keping asam keping
minyak
nangka yg di rebus
garam
* boleh digantikan dgn rempah opor

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas
3 batang serai

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin & rempah opor yg digaulkan dan kacau rata.
3. Masukkan daging,nangka dan kacau rata sehingga nampak naik minyak.
4. Masukkan santan dan biarkan reneh denagan api yg kecil sehingga mendideh dan daging lembut.
5. Masukkan gula, garam, asam keping dan kerisik dn kacau lagi. Biarkan naik minyak.
6. Hidangkan dengan nasi putih/minyak atau ketupat atau pulut kuning.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua