assalammualaikum hari ni nak ceritakan tentang balek kampong tempohari.selepas pergi ke ipoh hadiri majlis di rumah sebelah perempuan kami ke tapah rumah sepupu sebelah ayah...namanya kak nor kebetulan masa tu musim buah.dgn tanpa segan silu kami kesana ..hubby pun memang minat nak2 pergi memetik rambutan dan pulan kebetulan memang tengah musim.macam org jakun rasanyaselalunya bila balek kampong selalu tak kene musim durian..so apa lagi bedal time!!! .
ini anak sedari namanya su dan di sebelahnya kak mai tengah makan durian .mereke memang suka durian .soleha dgn gayanya sendiri tengah kutip buah pulasan
aksi hubby dgn durian
sambil makan sambil berborak
tengah jolok rambutan nii
hasil julokkan buah manggis rambutan dan pulasan
candid camera
abg shafie tengah menghayati durian
ini recepi kek lapis biasa lah kek yg pertama buat tak lah berapa cantik sangat tapi hubby dan anak2 walau rupanya burok tapi sup sap sup sap habis ...nak kira recepi ni sedap juga.
BASIC RECIPE KEK LAPIS
resepi asal: rabiah amit (diolah oleh ctnik) @shima uk
400gm mentega (using lurpak butter is the best and make sure lurpak is room temp n slightly melt) BASIC RECIPE KEK LAPIS
resepi asal: rabiah amit (diolah oleh ctnik) @shima uk
4 sudu makan susu pekat(room temp)
Bahan B
20 biji kuning telur
5 biji putih telur
250gm gula halus (caster sugar + blend)
200gm tepung halus (orhic purple brand,can find at chienese shop or any other brand using for pau-is the best flour)
1 sudu makan ovellete
100ml air sejuk dr peti
1 sudu besar esen vanilla dan butter
sedikit buah prune
CARA:
1. Pukul bahan A hingga kembang (turn to white)
2. Pukul bahan B sekali gus pada speed yg tinggi hingga pekat ,gebu dan kembang (turn to white )
3. Campur adunan secara kaup balik.
4. bahagi adunan mengikut warna.
5. panaskan oven 180C set GRILL (fan oven 160C), alas pan dgn grease proof paper, ketepikan.
6. timbang sukat setiap layer supaya sekata (100gm tuk 8x8 inch pan) since i guna pan berlainan saiz so i just sukat 50gms each layer.. ratakan adunan & bakar selama 4-5 min hingga perang. keluarkan & tekan kek dgn pemberat (i guna mash potato punya masher tu jek)
7. buat sampai abes...pastikan setiap layer sama berat timbangan adunan..
8. dah siap sumenya, tutup dgn aluminium foil, masukkan seloyang air atas rak oven yg bwh kemudian buh kek atas rak di atasnya, bakar lg dlm oven (API ATAS BWH) selama 10min..
9. dah siap, tutup suis oven, bukak pintu oven dan biarkan kek sejuk dlm oven selama beberapa jam sblm dikeluarkan & dipotong