Thursday, January 12, 2012

BALEK KAMPONG..KEK LAPIS PRUNE

assalammualaikum hari ni nak ceritakan tentang balek kampong  tempohari.selepas pergi ke ipoh hadiri majlis di rumah sebelah perempuan kami ke tapah rumah sepupu sebelah ayah...namanya kak nor kebetulan masa tu musim buah.dgn tanpa segan silu kami kesana ..hubby pun memang minat  nak2 pergi memetik rambutan dan pulan  kebetulan memang tengah musim.macam org jakun rasanyaselalunya bila balek kampong selalu tak kene musim durian..so apa lagi bedal time!!!           .
ini anak sedari namanya su dan di sebelahnya kak mai tengah makan durian .mereke memang suka durian .
                                         soleha dgn gayanya sendiri tengah kutip buah pulasan
                                                               aksi hubby dgn durian
                                                      sambil makan sambil berborak
                                                                tengah jolok rambutan nii

                                            hasil julokkan buah manggis rambutan dan pulasan
                                                                     candid camera
                                                        abg shafie tengah menghayati durian
                                          soleha dgn aksinya sambil main pasir ...ini lah masanya


                        merendah titian usang untok ke dusun durian



ini recepi kek lapis biasa lah kek yg pertama buat tak lah berapa cantik sangat tapi hubby dan anak2 walau rupanya burok tapi sup sap sup sap  habis ...nak kira recepi ni sedap juga.

BASIC RECIPE KEK LAPIS
resepi asal: rabiah amit (diolah oleh ctnik)
 @shima uk
400gm mentega (using lurpak butter is the best and make sure lurpak is room temp n slightly melt) 
4 sudu makan susu pekat(room temp) 

Bahan B 
20 biji kuning telur 
5 biji putih telur 
250gm gula halus (caster sugar + blend) 
200gm tepung halus (orhic purple brand,can find at chienese shop or any other brand using for pau-is the best flour) 
1 sudu makan ovellete 
100ml air sejuk dr peti 
1 sudu besar esen vanilla dan butter 
sedikit buah prune 


CARA: 
1. Pukul bahan A hingga kembang (turn to white) 
2. Pukul bahan B sekali gus pada speed yg tinggi hingga pekat ,gebu dan kembang (turn to white ) 
3. Campur adunan secara kaup balik. 
4. bahagi adunan mengikut warna. 
5. panaskan oven 180C set GRILL (fan oven 160C), alas pan dgn grease proof paper, ketepikan. 
6. timbang sukat setiap layer supaya sekata (100gm tuk 8x8 inch pan) since i guna pan berlainan saiz so i just sukat 50gms each layer.. ratakan adunan & bakar selama 4-5 min hingga perang. keluarkan & tekan kek dgn pemberat (i guna mash potato punya masher tu jek) 
7. buat sampai abes...pastikan setiap layer sama berat timbangan adunan.. 
8. dah siap sumenya, tutup dgn aluminium foil, masukkan seloyang air atas rak oven yg bwh kemudian buh kek atas rak di atasnya, bakar lg dlm oven (API ATAS BWH) selama 10min.. 
9. dah siap, tutup suis oven, bukak pintu oven dan biarkan kek sejuk dlm oven selama beberapa jam sblm dikeluarkan & dipotong 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua