Tuesday, November 2, 2010

gulai siput







BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kilogram siput sedut
1 pokok sedang keladi sayur
2 batang serai, dititik
1 genggam daun selasih
1 keping asam gelugor
1/2 inci lengkuas, dititik
800 ml santan cair
300 ml santan pekat
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS :-)
2 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
7 biji bawanh merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci kunyit hidup
2 biji buah keras
1/2 inci belacan
1 1/2 camca teh ketumbar biji
1/2 camca teh jintan kasar
1/2 camca teh jintan halus

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Siput dicuci bersih, kerat hujungnya sedikit, anggaran 3 senggan cengkerang siput tadi, buat hingga siap dan cuci kembali dalam air yang banyak. Cedok keluar siput menggunakan tangan untuk mengelakkan sepihan kulit terikut. Asingkan dalam tapis. Keladi sayur tadi dibuang kulit luarnya, kerat2 dan celur dengan asam keping sehingga lembut sedikit, angkat dan toskan. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, masukkan siput, bahan kisar halus, sera, lengkuasi dan asam gelugor. Jerang atas api sekejap. Tuang santan cair, kacau dan biar mendidih. Masukkan batang keladi tadi, santan pekat dan kacau.
  3. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Tambah daun selasih dan biar mendidih sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan lauk2 yang lain....
  

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua