Bahan A
20 sponge finger284ml double cream
500gm mascarpone cream
1/2 cawan gula icing
3 sudu besar esen vanilla
Bahan B
3 sudu besar nescafe
1 sudu besar coffee
1 sudu besar serbuk coklat air suam tuk melarutkan bhn B
Bahan C
Serbuk coklat utk taburan setiap lapisan
CARA:
1. Pukul double cream hingga kental (stiff peak)
2. pukul mascarpone cream, gula icing,dan esen vanilla hingga sebati
3. gabungkan adunan double cream dgn adunan mascarpone tadi hingga sebati
4. Campur Bhn B dgn air,kacau hingga larut
5. masukkan biskut tadi ke dlm adunan Bhn B tadi,celup dan angkat - JGN RENDAM LAMA.nanti biskut hancur.masukkan ke dlm bekas tiramisu
6. lapiskan setiap lapisan dgn adunan tiramisu tadi,hingga menutupi biskut dan taburkan serbuk coklat di setiap lapisannya dgn menggunakan penapis teh
7. siap di hidang selepas 8 jam di dlm peti ais utk rasa lebih sedap.paling kurang 5 jam."
20 sponge finger
500gm mascarpone cream
1/2 cawan gula icing
3 sudu besar esen vanilla
Bahan B
3 sudu besar nescafe
1 sudu besar coffee
1 sudu besar serbuk coklat
Bahan C
Serbuk coklat utk taburan setiap lapisan
CARA:
1. Pukul double cream hingga kental (stiff peak)
2. pukul mascarpone cream, gula icing,dan esen vanilla hingga sebati
3. gabungkan adunan double cream dgn adunan mascarpone tadi hingga sebati
4. Campur Bhn B dgn air,kacau hingga larut
5. masukkan biskut tadi ke dlm adunan Bhn B tadi,celup dan angkat - JGN RENDAM LAMA.nanti biskut hancur.masukkan ke dlm bekas tiramisu
6. lapiskan setiap lapisan dgn adunan tiramisu tadi,hingga menutupi biskut dan taburkan serbuk coklat di setiap lapisannya dgn menggunakan penapis teh
7. siap di hidang selepas 8 jam di dlm peti ais utk rasa lebih sedap.paling kurang 5 jam."
No comments:
Post a Comment