dukiaidah: "SUP EKOR
1/2 kg ekor lembu
2 biji kentang - potong kecil
2 biji tomato - belah 6
1 labu bwg besar - belah 6
saderi - potong kecil
carrot - potong bulat
air secukupnyer
garam + gula
1 rempah bunjut adabi
lemon juice (ikut suke)
bhn tabur: bwg goreng, daun sup or coriander & sambal kicap
bhn kisar:
6 ulas bwg merah
2-3 ulas bwg putih
1 inchi halia
1 s/b lada hitam
CARA:
1. tumiskan bhn2 kisar sampai wangi..
2. buh air...masukkan ekor + bunjut..rebus sampai hampir empuk
3. pastu masukkan kentang & bhn2 perasa, lemon juice..
4. dah empuk br buh saderi, tomato, carrot, bwg besar & biarkan seketika sampai betui2 lembut...
5. hidang bersama bhn2 tabur & sambal kicap"
1/2 kg ekor lembu
2 biji kentang - potong kecil
2 biji tomato - belah 6
1 labu bwg besar - belah 6
saderi - potong kecil
carrot - potong bulat
air secukupnyer
garam + gula
1 rempah bunjut adabi
lemon juice (ikut suke)
bhn tabur: bwg goreng, daun sup or coriander & sambal kicap
bhn kisar:
6 ulas bwg merah
2-3 ulas bwg putih
1 inchi halia
1 s/b lada hitam
CARA:
1. tumiskan bhn2 kisar sampai wangi..
2. buh air...masukkan ekor + bunjut..rebus sampai hampir empuk
3. pastu masukkan kentang & bhn2 perasa, lemon juice..
4. dah empuk br buh saderi, tomato, carrot, bwg besar & biarkan seketika sampai betui2 lembut...
5. hidang bersama bhn2 tabur & sambal kicap"
No comments:
Post a Comment