Thursday, June 9, 2011

cream puff

CREAM PUFF
(Sumber : Sweetlilly Kitchen)
Bahan utk kulit
70 gm marjerin
140 gm tepung gandum red ross (kita guna gandum biasa aje cap sauh)
4 biji telur
200 ml air
1/4 sudu garam
1 sudu teh perisa vanilla

Caranya:
1. Masak air dgn garam, bila dah menggelegak, masukkan marjerin.
2. Bila marjerin cair, masukkan tepung gandum, kacau hingga sebati . Tutup api.
3. Kacau lagi adunan tadi hingga jadi doh seketul. Sejukkan.
4. Bila betul2 sejuk, masukkan ke dalam mesin adunan, campurkan vanilla dan telur. Putar hingga kembang.
5. Bila sudah kembang dan sebati masukkan dalam piping beg, kalau hendak senang bulatkan dgn sudu pun boleh.
6. Panaskan oven 180C dan bakar selama 15- 20 min atau hingga masak kembang.
7. Sebelum bakar kak rus spray dulu air di permukaan cream puff tu.
8. Bila dah masak, angkat dan belah. (Bubuh inti)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua