Tuesday, March 22, 2011

bake cream cheese

Bahan A :



250g cream cheese

50g butter

100ml susu segar

6 biji kuning telur

3sb jus lemon

1/4 sudu kecil garam

60g tepung kek / tepung superfine

20g tepung jagung



Bahan B :

140g gula kastor

6 biji telur putih

3/4 sudu kecil jus lemon



Cara-cara :



1) Cairkan cream cheese, butter, susu - double boil. Ketepikan dan biarkan sejuk.



2) Campurkan tepung gandum, tepung jagung, kuning telur, garam dan jus lemon dalam adunan cheese. Gaulkan sebati.



3) Dalam bekas lain, pukul putih telur dan jus lemon hingga berbuih. Tambah gula dan pukul sampai meringue / adunan bertanduk.



4) Campur adunan bahan A dalam adunan bahan B. Kacaukan sebati guna spatula.



5) Tuang dalam loyang yang sudah dilengserkan dengan marjerin dan dilapis kertas baking.



6) Bakar kek pada suhu 160 degrees C lebih kurang dalam 1 jam< 35 min hingga 40  160-170 deg menggunakan kaedah 'bain-merie' - water bath.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua