Saturday, January 12, 2013

DC .....

assalammualaikum emmm entah lah bila nak rajinkan diri ni untok menulis aka type kat blog ni.ini pun cam terpaksa menaip blog ni kerana tak nak hilangkan recepi crepe ni buatnya entak dah berapa banyak buat kueh ketayap ni ,,,org2 dulu kata KETAYAP heheheheh cuma kite masa sekarang ni memodifiedkan nama ketayap atau dadar atau pun LEMPENG heheheh ke nama crepe kite ambik recepi dari kawan facebook yg gemar mencuba recepi baru .dia pun memang ahli membuat kueh mueh sampai ke kek2 org kahwin ...boleh tahan juga recepi yg dia buat crepe ni.jom lihat recepinya


Durian Crepe
Sumber asal : kongsiresipi.com / eyna haneyna
Modified by JHD
Dapat lebih krg 25pcs size sederhana

Bahan Crepe :-

50gm Tepung gandum
50gm Tepung ubi
25gm Tepung kastard
25gm Tepung jagung
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar gula halus
1/2 sudu teh garam
2 biji Telur (A)
100ml santan kotak
300ml air
Esen Vanilla
Pewarna kuning / hijau

>> Masukkan semua dalam bekas...mix guna hand wisk smpi halus..(masuk dlm blender pun boleh)
>> Panaskan kuali non stik dgn api plg perlahan...sapu sket butter (utk yg 1st saja...lepas tu, x yah nak sapu2 dah...batter x melekat)
>> Sendukkan dlm kuali..& lenggangkan mcm buat lempeng...
>> Sejukkan sebentar sblm ltk filling

Bahan Filling

3/4 cawan Non Dairy Whipcream
1 cawan isi durian

>> Putar cream smpi berketul2 ..kemudian masukkan isi durian...putar lg...(JHD suka kalo durian gaul sekali..rasa lg ummph kalo nk compare yg ltk asing2...)
ikut selera masing2

>> Bentangkan crepe...masukkan filling & lipat 4 segi..
>> Sejukkan sekurang2nya 1jam dlm peti sejuk...baru hidangkan...
>> Crepe lg sedap bila dh sejuk.




No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua