selamat berjumpa lagi kali ini recepi yg famili gemari ...putri salat aka seri muka .rasanya dah banyak buat kueh ni tapi biasa lah belah toppingnya tak berapa menarik ..kekadang lembik dan kekadang terlalu keras ...yg ni sedang2 aje ...sedang2 aje heheheheh...jom! lihat recepi nya kite pakai hana memories...thanks ye hana sharing the recepi ni ...memang secocok dgn tekak kite ni ..kureng manis :)
recepi dari hana`s family
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
250g beras pulut - rendam semlman
1/2 sk garam
170ml santan cair
Daun pandan simpul....stock takder
1/2sk gula -
Cara-cara
Sediakan periuk kukusan dan panaskan air. Satukan semua bahan diatas dan gaul sebati. Kemudian kukus lebih kurang 30-35min atau sehingga pulut masak. Keluarkan daun pandan. Masukkan pulut ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang@plastik wrap supaya mudah dikeluarkan. Tekan padat. Ketepikan sebentar. (hana guna tips kak.hanieliza gunakan loyang spring form dan alas dengan plastik wrap)
Bahan-bahan
Lapisan Atas
150g isi durian * optional
125g gula...kite pakai 65g jer
3 biji telur (anggaran 30g setiap satu)
35g tepung gandum
10g tepung jagung
375ml santan pekat (hana buh 200ml santan pekat + 175ml air)
secubit garam
Sedikit pewarna biru
Cara-cara
Blend isi durian dengan sukatan air sehingga hancur sebati.Ketepikan.
Satukan telur, gula, tepung, santan, garam dan pewarna. Blend semua sebati.Kemudian tapis ke dalam periuk.
Campurkan isi durian tadi. Dan masak sekejap menggunakan api kecil sehingga agak pekat. tak perlu sampai mendidih.Curahkan adunan ke dalam loyang pulut tadi.
Kukus lebih kurang 30-40min atau sehingga masak. Pastikan tutup pengukus dilapik dengan kain agar air tidak menitik atas kuih.Tunggu benar2 sejuk baru dipotong.
gambar ni di petik dua hari yg lalu ..masa bawa raiyaan dan soleha ke tuti frutti
*untok bancohan yg tiada durian ...kite pakai blend jer semua lepas tu tapis atas adunan pulot yg sudah masak
ok lah setakat kali ini recepi kali ini ..lain kali recepi yg lain pula ye ...chaow!!
No comments:
Post a Comment