assalammualaikum friends walau hanya berjumpa di alam maya saja sudah cukop menggembirakan hati ini. pada yg singgah ...putri terasa gembira dan berterima kasih atas kunjongan ke teratak yg tak seberapa ni.
Bahan-bahan:
Bahan A:
700 gram Telur (sebaiknya ditimbang)
450 gram Gula pasir
18 gram Emulsifier
½ sdt Pasta vanilla
½ sdt Pasta susu
Bahan B:
325 gram Tepung protein rendah...tepong kek
Bahan C:
400 gram Margarin
300 gram Butter (atau butter substitute)
* pukul terlebih margarin dan butter hingga mengembang
Bahan D:
½ sdt rempah spekoek
Pewarna ungu, biru, hijau, kuning, oranye, merah)
Cara Membuat:
1. Panaskan oven dengan suhu 160 °C. loyang ukuran 20 x 20 x 7 cm dengan loyang yang disapu dgn mentega dan di alaskan kertas tressing paper(bisa pakai shortening atau carlo).
2. pukul bahan A hingga mengembang
3. Masukkan bahan B, pukul lagi hingga rata
4. Masukkan bahan C, pukul lagi hingga rata
5. Timbang adunan, bagi dengan angka 13 (jumlah layer)
5a. Bagian 1 (setara dengan 7 layer): bubuhi ½ sdt rempah spekoek, bagi menjadi 7 bagian
5b. Bagian 2 (setara dengan 6 layer): dibagi 6, diberi pewarna
6 jadi setiap satu beratnya 164g
6 jadi setiap satu beratnya 164g
- Kuning - ungu
- Kuning - biru
- Kuning - hijau
- Kuning - kuning muda
- Kuning - oranye / jingga
- Kuning - merah
- Terakhir: kuning
7. masak hingga kekuningan dinginkan, potong2 sesuai selera.
Tips yang berlaku untuk lapis legit reguler berlaku juga untuk lapis legit rainbow, antara lain:
- gunakan sumber api atas oven
- gunakan margarin dan mentega kualitas baik untuk menghasilkan cita rasa yang enak
- gunakan bumbu spekuk yang masih harum (jangan di-skip, hadirnya aroma spekuk inilah yang menjadi kekhasan lapis legit)
- timbang dengan teliti untuk menghasilkan layer yang sama tebal
- letakkan adunan jauh dari oven / sumber panas supaya minyaknya tidak keluar / mencair kalau adunan terlalu cokolat ia kemungkinan ia takkan melekatantara satu lapisan dan ia akan menjadi kering
-untok adunan pertama masakkan adunan 10 min dlm kepanasa n 160dg
-untok adunan pertama masakkan adunan 10 min dlm kepanasa n 160dg
- tiap lapis dipanggang kurang lebih 10 menit (cukup sampai kuning keemasan, kite pakai 5 minit jer dgn kepanasan grill 160dg kalau adunan terlalu cokolat di atas ia kemungkinan ia takkan melekatsangat antara satu lapisan dan ia akan menjadi kering
- tekap setiap lapisan dengan tekap khusus untuk lapis legit supaya rata dan tidak menggelembung (jika ada gelembung pecahkan baru ditekap sekali lagi.
-
setakat ini dapat ku luangkan masa kebetulan balek cepat sikit dari biasa dapat lah ku buat sebiji kek lapis yg kebetulan dah lama tak buat kekadang macam ketagih plak nak membuat melapis ni.masa raya kebetulan tak bersempatan untok melapis kek. nanti di lain siaran nak try juga lah kueh lapis yg lain mungkin nak try yg mengunakan buah2kan kering ...macam kek buah gitu.atau berperisa cokolate dan oreo ,mesti bebudak suka tapi kene tunggu kene lah tunggu kueh raya habis baru bleh buat :D lagi pun sekarang dah tak sibuk macam bulan puasa , kerja pun dah tak banyak ...seronoknya!!!
No comments:
Post a Comment