Tuesday, September 11, 2012

KEK LAPIS PELANGI ...LEMON TEA



assalammualaikum friends walau hanya berjumpa di alam maya saja sudah cukop menggembirakan hati ini. pada yg singgah ...putri terasa gembira dan berterima kasih atas kunjongan ke teratak yg tak seberapa ni.

 kek lapis pelangi
recepi ni di ambil dari laman website rima @bisous a toi


Bahan-bahan:

Bahan A:
700 gram  Telur (sebaiknya ditimbang)
450 gram  Gula pasir
18 gram  Emulsifier
½ sdt  Pasta vanilla
½ sdt  Pasta susu

Bahan B:
325 gram  Tepung protein rendah...tepong kek

Bahan C:
400 gram  Margarin
300 gram  Butter (atau butter substitute)
* pukul  terlebih margarin dan butter hingga mengembang

Bahan D:
½ sdt   rempah spekoek
Pewarna ungu, biru, hijau, kuning, oranye, merah)

Cara Membuat:
1. Panaskan oven dengan suhu 160 °C. loyang ukuran 20 x 20 x 7 cm dengan  loyang yang disapu dgn mentega dan di alaskan kertas tressing paper(bisa pakai shortening atau carlo). 
2. pukul  bahan  A hingga mengembang
3. Masukkan bahan B, pukul lagi hingga rata
4. Masukkan bahan C, pukul lagi hingga rata
5. Timbang adunan, bagi dengan angka 13 (jumlah layer)
5a. Bagian 1 (setara dengan 7 layer): bubuhi ½ sdt rempah  spekoek, bagi menjadi 7 bagian
5b. Bagian 2 (setara dengan 6 layer): dibagi 6, diberi pewarna
6 jadi setiap satu beratnya 164g

- Kuning - ungu
- Kuning - biru
- Kuning - hijau
- Kuning - kuning muda
- Kuning - oranye / jingga
- Kuning - merah
- Terakhir: kuning
7. masak hingga kekuningan  dinginkan, potong2 sesuai selera.



Tips yang berlaku untuk lapis legit reguler berlaku juga untuk lapis legit rainbow, antara lain:
- gunakan sumber api atas oven
- gunakan margarin dan mentega kualitas baik untuk menghasilkan cita rasa yang enak 
- gunakan bumbu spekuk yang masih harum (jangan di-skip, hadirnya aroma spekuk inilah yang menjadi kekhasan lapis legit)
- timbang dengan teliti untuk menghasilkan layer yang sama tebal
- letakkan  adunan jauh dari oven / sumber panas supaya minyaknya tidak keluar / mencair kalau adunan terlalu cokolat ia kemungkinan ia takkan melekatantara satu lapisan dan ia akan menjadi kering
-untok adunan pertama masakkan adunan 10 min dlm kepanasa n 160dg
- tiap lapis dipanggang kurang lebih 10 menit (cukup sampai kuning keemasan, kite pakai 5 minit jer dgn kepanasan grill 160dg kalau adunan terlalu cokolat di atas ia kemungkinan ia takkan melekatsangat antara satu lapisan dan ia akan menjadi kering 
- tekap  setiap lapisan dengan tekap khusus untuk lapis legit supaya rata dan tidak menggelembung (jika ada gelembung pecahkan baru  ditekap sekali lagi. 
-


                                                               jom minum lemon tea

setakat ini dapat ku luangkan masa kebetulan balek cepat sikit dari biasa  dapat lah ku buat sebiji kek lapis yg kebetulan dah lama tak buat kekadang macam ketagih plak nak membuat melapis ni.masa raya kebetulan tak bersempatan untok melapis kek. nanti di lain siaran nak try juga lah kueh lapis yg lain mungkin nak try yg mengunakan buah2kan kering ...macam kek buah gitu.atau berperisa cokolate dan oreo ,mesti bebudak suka tapi kene tunggu kene lah tunggu kueh raya habis baru bleh buat :D lagi pun sekarang dah tak sibuk macam bulan puasa , kerja pun dah tak banyak ...seronoknya!!!
                                                                            

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua