Thursday, June 30, 2011

kek sarang semut aka kek nomanis



110 gram gula pasir


120 ml air

30 gram mentega

3 biji telur gred "A"

80 gram susu pekat manis

90 gram tepung gandum*

1 1/4 camca teh soda bikarbonat*(*gaul rata dan ayak)

1/2 camca teh baking powder * (gaul rata dan ayak)



CARA MEMBUATNYA:

1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 x7 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak (i guna fan oven, so suhu oven dikurangkan jd 150C).

2. Masak gula pasir hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana. Perlahan2 tuangkan air tadi..berhati2 sebab gula akan memercik. Kacau rata dan masukkan mentega, biar mentega larut. Sejukkan.

3. Putar telur hingga berbuih. masukkan susu pekat manis dan putar hingga sebati.

4. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit.

5. Putar rata, tuang gula hangus tadi dam gaul rata. Perap adunan tadi 2-3 jam..

6. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Uji kek dengan mencucuk lidi sate, bila keluar bersih, tanda kek telah masak. Keluar dan dari acuan dan biar sejuk sebelum dipotong

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua