Tuesday, August 4, 2009

mee bandong

bawang merah - 6 ulas
bawang putih - 3 ulas
halia - 1 inci
cili kering di blend - 3 tbspn
tomato puree - 3 tbspn
5 biji kentang di potong wedges
daging & daging ayam (dipotong)
udang segar
sedikit kicap

air secukupnya..
sedikit tepong jagong ( utk memekat kan kuah)
sedikit taugeh, sayur sawi & tomato fresh..
garam & gula secukup rasa
mee kuning atau spaghetti.

caranya :-

bawang merah, putih & halia di tumbuk, kemudian tumiskan diminyak

panas, bila dah kekuningan masukkan cili blend, kemudian tomato puree.

bila dah naik minyak...masukkan ayam & daging, bila dah nampak nak

kering boleh lah dimasukkan air lebih kurang 4 - 5 cawan. biarkan ia

mengelegak seketika...

barulah di masukkan udang, kentang dan kicap

biarkan ia mengelegak lagi..masukkan garam & sedikit gula...kemudian

masukan bancuhan tepong jagong mengikut kepekatan yg disukai..

bolehlah dimasukkan ....mee...tomato..sayur sawi..taugeh...dan akhir

sekali pecahkan telur diatas mee tadi....

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

terima kasih atas kunjungan semua