bawang merah - 6 ulas
bawang putih - 3 ulas
halia - 1 inci
cili kering di blend - 3 tbspn
tomato puree - 3 tbspn
5 biji kentang di potong wedges
daging & daging ayam (dipotong)
udang segar
sedikit kicap
air secukupnya..
sedikit tepong jagong ( utk memekat kan kuah)
sedikit taugeh, sayur sawi & tomato fresh..
garam & gula secukup rasa
mee kuning atau spaghetti.
caranya :-
bawang merah, putih & halia di tumbuk, kemudian tumiskan diminyak
panas, bila dah kekuningan masukkan cili blend, kemudian tomato puree.
bila dah naik minyak...masukkan ayam & daging, bila dah nampak nak
kering boleh lah dimasukkan air lebih kurang 4 - 5 cawan. biarkan ia
mengelegak seketika...
barulah di masukkan udang, kentang dan kicap
biarkan ia mengelegak lagi..masukkan garam & sedikit gula...kemudian
masukan bancuhan tepong jagong mengikut kepekatan yg disukai..
bolehlah dimasukkan ....mee...tomato..sayur sawi..taugeh...dan akhir
sekali pecahkan telur diatas mee tadi....
No comments:
Post a Comment