Bahan2 nya
Tepung gandum ikut citarasa pekatnya
250 daging tetel/daging pipi@lidah
sedikit minyak untuk menumis
garam dan serbuk perasa secukup nya
gula timbang ..ikut rasa
4bijiTomato
Bahan Kisar
4 sudu makan taucho
4 sudu makan rempah kari daging
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
sedikit lengkuas
sedikit halia
2 batang serai
1 sudu besar udang geragau rebus
1 genggam ikan bilis basah di rebus
1 genggam kacang tanah yg di kisar
Bahan2 Taburan
Telur rebus, tauhu goring,hirisan cili hijau,
daun sop,dan bawang goring
Cara nya
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang di kisar, sampai wangi
dan masukan air rebusan, dan daging/tetel, kemundian masukan tepung yg dah campur kan dengan sedikit air ,
garam. dan serbuk perasa. Kalau hendak manis masukan gula.Akhir sekali bubuh tomato yg dipotong empathy.
Celurkan mee, dan taugeh. Bila sedia untuk menghidang masukan
mee dan taugeh serta bahan taburan yang lain dan dan siramkan kuah
mee rebus, sedap di makan ketika panas. .
Bahan Kisar
4 sudu makan taucho
4 sudu makan rempah kari daging
6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
sedikit lengkuas
sedikit halia
2 batang serai
1 sudu besar udang geragau rebus
1 genggam ikan bilis basah di rebus
1 genggam kacang tanah yg di kisar
Bahan2 Taburan
Telur rebus, tauhu goring,hirisan cili hijau,
daun sop,dan bawang goring
Cara nya
Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yang di kisar, sampai wangi
dan masukan air rebusan, dan daging/tetel, kemundian masukan tepung yg dah campur kan dengan sedikit air ,
garam. dan serbuk perasa. Kalau hendak manis masukan gula.Akhir sekali bubuh tomato yg dipotong empathy.
Celurkan mee, dan taugeh. Bila sedia untuk menghidang masukan
mee dan taugeh serta bahan taburan yang lain dan dan siramkan kuah
mee rebus, sedap di makan ketika panas. .
No comments:
Post a Comment