selamat pagi teman!! rasanya dah lama tak mengupdatekan blogger ni. well kali ni nak pamirkan hasil kerje tangan membuat macaroon yg dah lama tak buat. ingatkan kali buat mesti tak jadi ...biasa lah tapi kali ni memang betul2 jadi .cantik!
kali ni try cara italian cuma kite tak pakai thermometer kite pakai cara mixing gula dgn telor di panaskan bersama .panaskan di atas air yg panas supaya gulanya cepat larut . lepas tu baru di pukul sampai kembang. ok lah jom kite lihat apa bahan2nya untok membuat mac ni .kebetulan di dlm rancangan suria
WHITE CHOCOLATE VANILLA MACAROONS
Bahan-Bahan (Campuran Kacang Almond)
150gm Badam (dikisar)
150gm Gula aising
55gm Putih telur
1 Pod vanila
Bahan-Bahan (Italian Meringue)
150gm Gula
37gm Air
Bahan-Bahan (Chocolate Ganache)
200gm Krim whipping bukan tenusu
250gm Dark chocolate couverture
Cara-Caranya
1. Panaskan ketuhar pada suhu 160C.
2. Campurkan kacang almond yang dihiris bersama gula aising dengan menggunakan mesin pengisar makanan, sehingga halus.
3. Buka vanilla pod dan keluarkan biji dan campurkan ke dalam campuran kacang tadi.
4. Masukkan bahagian putih telur yang pertama ke dalam campuran kacang tadi, dan kacau menggunakan spatula. Ketepikan.
5. Bagi adunan Italian Meringue, masukkan ke dalam mangkok adunan dan kemudian campurkan putih telur yang sebahagian lagi. Pukul pada kadar kelajuan yang rendah sehingga kembang sedikit.
6. Di dalam periuk kecil, campurkan air dan gula kaster. Biarkan ia masak sehingga mencecah 116C. Tuangkan sirap gula ke dalam campuran meringue tadi dan pukul pada kadar kelajuan sederhana.
7. Terus pukul pada kadar kelajuan sederhana sehingga meringue sejuk pada sekitar 50C, dan kelihatan seperti berkilat.
7a.untok gula dan telor kite panaskan di atas air panas mendidih kalau sampai gulanya larut kemudian pukul telor dan gula tu sampai kembang atau menjadi meringue..my style
8. Campurkan meringue ke dalam adunan kacang yang dikisar tadi dengan menggunakan spatula.
9. Apabila meringue telah sebati dengan campuran kacang tadi, adunan sepatutnya menjadi kilat. Jangan kacau berlebihan untuk elakkan adunan menjadi cair.
10. Masukkan adunan ke dalam beg piping, dengan menggunakan muncung yang bulat. Dulang pembakar dialaskan dengan kertas parchment ataupun gunakan silicon mat. Tekapkan adunan ke atas dulang pembakar.
11. Setelah itu, dulang diketuk sedikit untuk mengeluarkan udara berlebihan di dalam adunan. Biarkan dulang di luar selama 30minit agar kulitnya menjadi keras
12. Masukkan adunan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan dan bakar selama 10 sehingga 15 minit dgn kepanasan 100`dgr C
13. Biarkan macaroon sejuk pada suhu bilik sebelum diisi dengan ganache.
14. 13. Untuk menghasilkan ganache, mendidihkan krim dan tuangkan ke atas dark chocolate di dalam mangkok.
15. 14. Gaul sehingga sebati, sejukkannya dahulu di dalam peti sejuk sebelum dimasukkan ke dalam macaroon.
untok ganachenya kite pakai style lain ...recepinya amat mudah sekali dan texturenya plak kite suka ...tak cair
Blueberry Compote Italian Buttercream
adopt at http://nasilemaklover.blogspot.sg
(fills 50 macarons)
100g blueberries
1 tbsp caster sugar
lemon juice (to taste)
36g egg white (1 egg white)
70g caster sugar
15ml water
120g butter
pinch of salt
Method
1. Place blueberries, sugar and a squeeze of lemon juice into a pot. Let it cook for 2-3 minutes. Taste. Let it cool.
2. To make the Italian Buttercream, first cut butter into knob sizes and let it chill in the fridge until ready to use.
3. In a pot, add in caster sugar and water. Bring to a temperature of 118 C. When the temperature reaches 110 C, whisk the egg whites in a mixer. By the time the sugar reaches 118 C, the egg white should be in medium peaks. Gradually stream in the sugar syrup while the mixer is still on medium speed whisk.
4. Whisk till it’s somewhat glossy and that the bowl is not so hot, remove the butter from fridge. Add in a knob into the mixer (while the whisk is still running) one at a time. If you add the butter when the meringue is still very hot, it turns soupy. If you add in the butter when the meringue is cold, you get a split buttercream. After all the butter has been added, whisk for another further 2-3 minutes. If it’s still warm, chill in the fridge for 5 minutes before you whisk it up again.
5. The buttercream should be glossy and buttery. Now, add in the blueberry compote.
6. Pour buttercream into a piping bag and start piping dollops of creamy buttery goodness on the macaron shells.
so boleh lah kite pakai buah2 yg lain selain dari blue berries ni ...macam durian , kiwi,strawberries dan macam2 jenis buat terutama yg masam2 jadi boleh lah kite elakkan rasa mac yg terlalu manis tu.atau pun peanut butter pun boleh ...sedap tau rasa masin2 manis hehehehe ...itu yg dikatakan oleh hubby kite ..jom try!!
2 comments:
wah, very nice and they really look scrumptious!!
xoxo
thanks muna mahdzar fadaq
ill also impress bila tengok mac ni jadi catik kali ni. cuma kite ubah suai sikit tentang cara2 buat meringe tu tak mengunakan thermometer just adjust sendiri kepanasan telor dan gula jer dan lagi satu just adjust the cream ikut selesa tekak yg tak suka manis
Post a Comment